Wat maakt BRL SIKB certificering zo interessant?

Er is de voorbije jaren reeds behoorlijk wat gezegd en geschreven over BRL SIKB certificering. Toch is het zo dat er nog steeds heel wat misverstanden over bestaan. Menig aantal bedrijven zijn het er dan ook nog steeds met elkaar over eens dat een dergelijke certificering geen meerwaarde biedt op het ogenblik dat ze niet verplicht is. Dat is natuurlijk helemaal niet correct. Door middel van een BRL SIKB certificering is het namelijk mogelijk om de kwaliteit te borgen binnen uw organisatie. Dit kan in de praktijk een belangrijke meerwaarde vormen ten opzichte van zowel de concurrentie als naar huidige en potentiële klanten toe. In ieder geval, wilt u eveneens graag meer te weten komen over BRL SIKB certificering? In dat geval is het de moeite waard om even de onderstaande informatie grondig door te nemen. 

Hoe verloopt BRL SIKB certificering? 

Op het ogenblik dat er sprake is van certificatie bij een organisatie of bedrijf wordt deze getoetst aan een bepaalde beoordelingsrichtlijn. De afkorting hiervoor is BRL. Bovendien vindt er eveneens een toetsing plaats aan de hand van één of meerdere protocollen. De BRL omschrijft in het bijzonder aan welke organisatorische eisen of richtlijnen er dient te worden voldaan voordat men in aanmerking kan komen voor het verkrijgen van een bepaald certificaat. De technische eisen welke zijn verbonden aan het uitvoeren van de werkzaamheden zijn in de praktijk steeds uitgewerkt in protocollen. Op het ogenblik dat dit tot de mogelijkheden behoort wordt er gebruik gemaakt van zogenaamde NEN’s. 

Het is belangrijk om er bij BRL SIKB certificering rekening mee te houden dat de SIKB niet zelf certificeert. Dit gebeurt namelijk door specifieke certificatie-instellingen. Het Centraal College van Deskundigen Bodembeheer staat in voor het beheer van het certificatieschema. Certificatie-instanties die bij het SIKB zijn aangesloten zorgen voor een toetsing van de organisatie op basis van BRL en protocollen. Vervolgens geven ze, op het ogenblik dat alles in orde is bevonden, een certificaat af. 

Wat bij accreditatie? 

Inmiddels mag het wel min of meer duidelijk zijn hoe BRL SIKB certificering in de praktijk precies verloopt. Hoe staat het echter met de accreditatie? In het geval van accreditatie vindt er een toetsing plaats van een organisatie of bedrijf op vlak van kwaliteit. Deze toetsing wordt eveneens uitgevoerd op twee verschillende manieren. In eerste instantie is er de toetsing op basis van het accreditatieschema, maar daarnaast wordt er eveneens een toetsing uitgevoerd op basis van één of meerdere protocollen. Het AS stelt de organisatorische eisen op waaraan moet worden voldaan. Indien mogelijk wordt er door het AS voor gekozen om gebruik te maken van NEN’s. Ook hiervoor geldt dat het SIKB niet zelf accrediteert. 

Zie de BRL SIKB certificering niet over het hoofd!

Ondanks het feit dat ervoor BRL SIKB certificering geen algemene verplichting geldt spreekt het voor zich dat het voor uw bedrijf altijd interessant kan zijn om aan de vooropgestelde eisen te voldoen. Op deze manier kunt u ten opzichte van enkele van uw concurrenten uiteraard een niet onbelangrijke meerwaarde realiseren. Daarnaast kan dit naar de toekomst toe ook nog eens leiden tot extra werkaanbiedingen. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, het loont voor u als bijvoorbeeld aannemer altijd de moeite om u even te verdiepen in de geldende bepalingen voor het verkrijgen van BRL SIKB certificering.

Voor een BRL SIKB certificering kijkt u op www.normeccertification.nl.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Innovatieve airco oplossingen

In Maastricht, een stad bekend om haar historische schoonheid en…

Read More
thumb-img
Deze 4 dingen zijn onmisbaar op de bouwplaats

Op de bouwplaats is het van groot belang om een…

Read More
thumb-img
3 tips om tijd te besparen tijdens de tuinaanleg

Is het hoog tijd om de tuin aan te pakken?…

Read More
thumb-img
De kunst van de moderne keuken

De keuken is in iedere woning een onderdeel dat direct…

Read More
thumb-img
De groeiende populariteit van zonnepanelen in Dongen

Dongen, een gemeente in Noord-Brabant, heeft de afgelopen jaren een…

Read More
  • Categorieën