Ontdek het belang van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) voor veiligheid en gezondheid

Inzicht in persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

In een wereld vol uitdagingen is het handhaven van veiligheid op de werkplek van het grootste belang. Of je nu op de werkvloer staat, thuis klust of je in een drukke menigte bevindt, persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) vormen een uitrusting om met werkkleding je tijdens werkzaamheden goed te beschermen tegen verschillende veiligheids- en gezondheidsrisico’s. Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn ontworpen om te voldoen aan specifieke eisen die zijn vastgelegd in de wetten en regelgevingen.

Op de werkvloer

In bepaalde sectoren zoals de industriële sector waar veel gewerkt wordt machines en gereedschap, bieden PBM’s de broodnodige bescherming. Veiligheidshelmen die beschermen tegen vallende voorwerpen, stevige veiligheidsschoenen die voeten veilig houden bij potentieel gevaarlijke materialen en geluidsreducerende oordoppen en gehoorkappen die gehoorverlies voorkomen in lawaaierige omgevingen.

Thuis en onderweg

Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn niet alleen beperkt tot professionele omgevingen; PBM’s spelen ook een vitale rol in ons dagelijks leven. Of je nu bezig bent met het klussen in huis of aan het tuinieren, het dragen van de juiste bescherming kan ook thuis ongelukken voorkomen. Denk aan kniebeschermers voor tuinieren, veiligheidsbrillen bij het klussen en reflecterende kleding voor betere zichtbaarheid in het verkeer.

De rol van wetgeving en richtlijnen

Arbowet en warenwetbesluit persoonlijke beschermingsmiddelen

De Nederlandse Arbowet verplicht werkgevers om geschikte PBM’s te verstrekken die voldoen aan het warenwetbesluit persoonlijke beschermingsmiddelen 2018. Dit besluit is gebaseerd op Europese regelgeving en vereist dat PBM’s een CE-markering hebben om aan te geven dat ze aan de wettelijke eisen voldoen.

Europese Verordening (EU) 2016/425

De Europese Verordening 2016/425 legt de standaarden vast waaraan PBM’s moeten voldoen. Deze regels gelden uniform binnen de hele Europese Unie en omvatten richtlijnen voor het ontwerp, de productie en de handel van PBM’s binnen de EU.

Essentiële gezondheids- en veiligheidseisen voor PBM’s

Elk PBM moet voldoen aan essentiële gezondheids- en veiligheidseisen die specifiek zijn voor de beoogde toepassing. Naast algemene eisen zoals effectieve bescherming tegen het relevante risico, moet het PBM ook comfortabel zijn in gebruik en geen onnodige hinder veroorzaken.

Bepaalde PBM’s hebben aanvullende vereisten, zoals duidelijke aanduidingen van productiedatum en gebruikslimieten. Bijvoorbeeld, PBM’s bedoeld voor explosieve omgevingen mogen geen vonken veroorzaken.

Risicocategorieën van PBM’s

PBM’s worden ingedeeld in drie risicocategorieën, afhankelijk van de ernst van het risico dat persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen afweren. Als een PBM bescherming biedt tegen meerdere risico’s, wordt de hoogste van toepassing zijnde categorie gekozen.

Categorie 1: persoonlijke beschermingsmiddelen tegen minimale risico’s. Dit zijn persoonlijk beschermingsmiddelen die beschermen tegen: Oppervlakkig mechanisch letsel;

Categorie 2: persoonlijke beschermingsmiddelen tegen middelhoge risico’s, die niet genoemd worden bij categorie 1 en 3.

Categorie 3: persoonlijke beschermingsmiddelen tegen risico’s die zeer ernstige gevolgen kunnen hebben en die niet ongedaan gemaakt kunnen worden: 

Juist gebruik en technische documentatie

Fabrikanten zijn verantwoordelijk voor het verstrekken van gedetailleerde documentatie over PBM’s, inclusief omschrijvingen, risicobeoordelingen en ontwerptekeningen. Werkgevers moeten op hun beurt werknemers voorzien van correcte informatie en instructies over het gebruik van PBM’s, terwijl werknemers verantwoordelijk zijn voor het juiste gebruik ervan.

Normalisatie en EU-normen

Fabrikanten kunnen geharmoniseerde Europese normen hanteren om aan te tonen dat hun PBM’s aan wettelijke eisen voldoen. Deze conformiteit wordt vastgelegd in een verklaring die bij het product wordt geleverd.

Bescherming en voldoening

Het gebruik van Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) is essentieel voor het waarborgen van veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Deze middelen, onderworpen aan strikte wetten en regelgeving, bieden bescherming tegen diverse risico’s en spelen een vitale rol bij het handhaven van arbeidsveiligheid. Het begrijpen van de verschillende risicocategorieën en het juiste gebruik van PBM’s draagt bij aan een veilige werkomgeving en het voorkomen van gezondheidsproblemen.


Comments are closed.

Ook interessant voor u!
thumb-img
Innovatieve airco oplossingen

In Maastricht, een stad bekend om haar historische schoonheid en…

Read More
thumb-img
Deze 4 dingen zijn onmisbaar op de bouwplaats

Op de bouwplaats is het van groot belang om een…

Read More
thumb-img
3 tips om tijd te besparen tijdens de tuinaanleg

Is het hoog tijd om de tuin aan te pakken?…

Read More
thumb-img
De kunst van de moderne keuken

De keuken is in iedere woning een onderdeel dat direct…

Read More
thumb-img
De groeiende populariteit van zonnepanelen in Dongen

Dongen, een gemeente in Noord-Brabant, heeft de afgelopen jaren een…

Read More
  • Categorieën